agac-define-isaretiDefine işareti olarak kayalara, benzeri yerlere ağaç resmi çizilmez (hayat ağacı sembolü hariç). Ağaçların kendisiyle ilgili define arama yöntemleri vardır. Uzun ömürlü ağaçlar nişan noktalarıdır.


Define ararken uzun ömürlü bir ağaç ile karşılaşırsak, şöyle birkaç bin yıllık, hemen ağaca bakalım herhangi bir bıçak izi var mı, çivi vb. birşey çakılmış mı, dikkat çeken herhangi bir define işaretler olabilecek işaret var mı? Ya da ağacın bir tarafı diğer kısmına göre çok mu gür? Uzun ömürlü ağaçlar meşe, çınar gibi ağaçlardır.


Eğer ağaç, define işaretlerinden biri olarak kullanılmışsa ağacı merkez alarak 30 m. yarıçaplı bir çember çizeriz, definenin bu çemberin içinde 3-5 m. derinlikte olma ihtimali büyüktür. Dedektör ile arama yapılması tavsiye edilir.


Bazen bu uzun ömürlü ağaçlar( dut, ceviz, ahlat, çınar) direkt işaret belirtmese de asıl işareti bulmak için yardımcı nokta olarak seçilebilir. Bu ağaçların olduğu bölgeler emaneti saklamak için seçilebilir.


Çatal Çam : Çam ağacının en önemli olanı çatal çam olması ile değerlendirilir. En az üç insanın bir arada kucaklayabileceği kalınlıkta olan bir açam 200-250 yaş civarındadır. Kurtuluş savaşı yıllarında veya daha öncesi ve sonrasında bu ağaç nişan noktası olarak kullamıştır. Eğer bu tarife uyan bir çam çatalı varsa ağacın çatal noktasının hemen altında yıllar önce atılmış bir çentiğin göz haline gelmiş izi aranır. Bu eski iz bugün bir yemek tabağı veya ona yakın ölçülerde olması gerekir. Göz izinin arka tarafında ve çatalın tam alt noktasından karşıya bakıldığında genellikle 7 vaya 70 adım mesafede bir işaret aranması gerekir. Çünkü çatal ”V” harfi demektir. ”V” harfi 7 rakamını temsil eder. Bu durumda iki noktadan birisi gömü alanı olarak belirlenir. Cihazlarla bu noktaya bakılır veya arazi gözlemiyle buradaki hedef tespit edilir.


Ahlat Ağacı


Ahlat-Ardıç-Meşe ve Çam: Bunlar genellikle arazilerde açık alanlarda nadiren de köy evlerinin avlularında bulunan uzun ömürlü ağaç türleridir. Ahlat ve Ardıçlar yabani olarak dağlarda bulunduğu için eşkıya gömülerinin yada köy ve çiftlik zenginlerinin paraları bunlarla ilgili bir alana saklanmış olabilir.


Aksine bir görüş olmadıkça; ağaç 2 tane ise 2 ağacın ortası , 3 tane ise küçük veya büyük olanın altıdır. Yakınlarda bir pınar veya çeşme varsa en yakın ağaçla çeşmenin tam ortası, suyun aktığı istikamete denk gelmeyecekse tek ağaç ile çeşme adımlanarak pınar ortada kalacak şekilde ağaca uzak olan (ters simetri) noktaya bakılır.


Çift ağaçlarda üçgen olabilecek ön veya arkadaki 3. boş nokta ölçüm yapılır ve gömü noktası için üçgen oluşturulur.Bu tür ağaçların bazen anası yaşlanmış, yakılmış yada kesilmiş olabilir.Dibinden çıkan filizi bu açıdan değerlendirilmelidir.


Dut Ağacı


Dut Ağacı : Genellikle avlularda bulunur. Dut ağacı ile evin yapısı içindeki önemli noktalarla bağlantı kurulur. Örneğin ; gömü sahibi kişi parasını daima gözü önünde tutmak isteyecektir. Bunun için oturduğu veya yattığı eski odasının yeri ve penceresi belirlenir. Bahçedeki ağacın bir alt noktası bu işin yapılabileceği ve görüntü alanındaki hedef noktalardır. Bu nokta genellikle ağaçtan ev giriş kapısına doğru 1-3 veya 7 adımdır.

agac-isareti

Ceviz Ağacı : Genelde bahçe ve bağlarda yakın yerleşim alanlarının ağacıdır. Bu ağacın nişan alındığı nokta –yönü belli olmamakla birlikte- mutlak 3 adımdır. Gömünün, ağacın 3 adım çevresinde olduğu bilinmeli ve çevre araştırmaya tabi tutulmalıdır. (Ceviz gölgelidir, emanet gölge içinde korunmaktadır.)